Artičok, fenikel, špargľa a ružičkový kel v kuchyni

15.04.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE   Na stôl okrem tradičnej sezónnej zeleniny zvykneme klásť aj menej známe druhy. Patria k nim aj artičoky, fenikel či špargľa. Všetko chutná zelenina, ktorú ponúkanú na pulte mnohí ešte obchádzajú. Možno iba preto, že nevedia, ako ju spracovať. Neobvyklý tvar týchto zástupcov zeleniny vyžaduje aj špeciálny prístup pre čistení a varení.

ARTIČOKY - majú dosť pichľavé ostne na konci listov, ktoré môžeme odstrihnúť alebo nechať zmäknúť pri varení. Najprv však treba odrezať stonku, aby artičok sedel pekne na tanieri. Túto zeleninu varíme vo väčšom hrnci s dostatočným množstvom vody, do ktorej pridáme lyžicu olivového oleja. Trvá to asi 25 minút na miernom ohni, kým nožík nevkĺzne ľahko spodkom artičoku. Plody potom ľahko zbavíme listov. Ak potrebujeme pripraviť artičoky, iným spôsobom, treba ich ošúpať ešte pred varením. Najprv odkrojíme najväčšie listy po celom obvode i navrchu plodu a odstránime aj zelené fliačky po listoch, kým nezískame bielu dužinu. Základ, nazývaný aj srdce, potom nakrájame na menšie kúsky a opečené ich podávame ako prílohu.

ŠPARGĽA – varíme vo vode i v pare. Mladučkú špargľu zelenej farby varíme celú, zrelšiu bielej farby treba spracovať. Najprv odrežeme asi 3 centimetrový kúsok zo spodnej drevnatej časti a potom ju po dĺžke ošúpeme škrabkou. Varíme ju v osolenej vriacej vode 2 až 6 minút, dĺžka závisí od zrelosti a hrúbky stoniek. Po uvarení musí byť mäkká na okamžitú konzumáciu. Môžeme ju podávať ako prílohu k mäsu alebo samostatne poliatu olivovým olejom, roztopeným maslom alebo ochutenou holandskou omáčkou.

FENIKEL – je chutný druh zeleniny bledozelenej farby. Použiť môžeme celý plod. Listy odrežeme a pridáme do polievky, do omáčky alebo do šalátu podobne ako petržlenovú vňať. Z tela feniklu, tzv. cibule, treba stiahnuť vonkajšie vlákna. Potom plod rozrežeme na polovice a mesiačiky. Rez ťaháme vždy aj cez stred, ktorý nám bude listy cibule držať pohromade. Potom kúsky feniklu preliate vodou alebo vývarom a zakryté alobalom pečieme pri nižšej teplote rúre. Hotový je, keď podobne ako klasická cibuľa zosklovovatie. Konzumovať sa dá aj ako šalát. Surový fenikel nakrájame na tenké kolieska a tesne pred podávaním ochutíme olivovým olejom a citrónovou šťavou.

RUŽIČKOVÝ KEL – v obľube používania za klasickým kelom trochu zaostáva, čo je škoda. Často sa predávajú odrezané hlavičky v sieťke alebo na váhu. Ak tento druh zeleniny kúpime na stonke, jednoducho všetky hlavičky odrežeme nožom. Potom každú zbavíme oschnutých či inak znehodnotených listov a rozrežme na polovice, prípadne na štvrtky. Môžeme ich však nechať aj v celku. Takto sú pripravené na varenie v pare alebo pečenie. Uvarené sú vhodnou ingredienciou na zapekané jedlá so syrom. A z rýchlo opečených s trochou slaninky a ochutených octom si môžeme pripraviť chutný šalát.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com