Ako platiť v reštaurácii

12.04.2024

HARMÓNIA - STOLOVANIE A ETIKETA    Vlastne ide o bežnú situáciu, ktorú zažívame často. Stačí, ak zavítame do kaviarne s priateľkou na kávičku alebo s rodinou do reštaurácie na kompletný obed. Každé podobné posedenie končí napokon platením.

Hoci by sa zdalo, že záver príjemnej hodinky bude bezproblémový, občas dochádza aj k trápnym situáciám. Ako sa im vyhnúť? Stačí si zapamätať pár pravidiel etikety.

  • Čašníka privoláme decentne mierne zdvihnutou rukou a kývnutím hlavy.
  • V dobrej reštaurácii nám donesú účet v tvrdých doskách, kde má platiaci vložiť požadovanú sumu.
  • Po vydaní z väčšej bankovky by mal zákazník v obale nechať tringelt alebo prepitné.
  • Ak platíme kartou, prepitné v drobných necháme priamo obsluhe a nepripíšeme ju k platbe za obed, išla by majiteľovi reštaurácie a nie človeku, ktorý sa nám venoval.
  • Nechať rozpočítať čašníkovi sumu medzi jednotlivých stolovníkov si môžeme dovoliť v pohostinstve pri nezáväznom posedení s priateľmi alebo v reštaurácii, kam chodíme s kolegami na obed. V noblesnejšom zariadení platí zásadne jeden človek a účet sa rozpočíta diskrétne neskôr. Muži môžu zaplatiť aj za svoje partnerky.
  • V prípade väčšej spoločnosti s náročným menu by mal hostiteľ inkasovanie riešiť s čašníkom v zákulisí, aby mohol bez problémov použiť kartu so zľavou alebo stravné lístky.
  • Ak na obchodnú večeru pozýva žena muža, môže pokojne platiť ona, rovnoprávnosť prešla už aj do tejto sféry.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com