Tvarohová torta s marhuľami
Varenie – Recepty – Múčniky
Torta ako stvorená pre všetkých milovníkov tvarohových dezertov s ovocím.
Ingrediencie:
Na cesto:
100 g hladkej múky
- 25 g jemného zemiakového škrobu - solamylu
- pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balíček vanilínového cukru
- štipku soli
- 3 vajcia
- 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na náplň:
- 500 g marhúľ alebo marhuľový kompót
- 200 ml smotany na šľahanie
- 250 g bieleho jogurtu
- 250 g odtučneného tvarohu
- 80 g práškového cukru
- nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna
- 1 balíček želatínového stužovača
- 100 ml vlažnej vody
- 1 zarovnanú lyžicu práškového cukru na posypanie
Príprava:
V miske zmiešame múku, škrob, kypriaci prášok, vanilínový cukor a soľ. Pridáme vajcia, maslo alebo margarín a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Cesto rozotrieme do formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a upečieme (v elektrickej rúre pri 180 °C, v teplovzdušnej pri 160 °C, v plynovej na stupni 3). Po upečení necháme korpus vychladnúť na kuchynskej mriežke. Potom formu a papier odstránime, korpus pozdĺžne rozkrojíme a na spodnú časť nasadíme očistený okraj formy. Hornú časť korpusu nakrájame na 16 rovnakých dielov. Pripravíme si náplň. Umyté marhule pokrájame, ak použijeme kompót, necháme na sitku odkvapkať a plody pokrájame na menšie kúsky. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V miske zmiešame jogurt, tvaroh, cukor a citrónovú kôru a vmiešame želatínový stužovač, ktorý sme pripravili s vodou podľa návodu na obale. Nakoniec vmiešame šľahačku. Dve tretiny tvarohovej náplne rozotrieme na spodnú polovicu korpusu a uhladíme. Na náplň rozložíme marhule a zakryjeme ich zvyškom náplne. Na povrch položíme 16 nakrájaných dielikov a tortu dáme asi na 3 hodiny do chladničky stuhnúť. Pred podávaním odstránime okraj formy, tortu posypeme práškovým cukrom a nakrájame na kúsky.
FOTO: droetker
—————