06.09.2016 13:54
Tekvicový džem s jablkami
Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie
Tekvica je výborným základom pre prípravu chutného džemu, tentoraz s príchuťou jabĺk.
Ingrediencie:
2 kg tekvice – čistá dužina, drobné kocky
- 1 kg jabĺk – olúpaných, nahrubo nastrúhaných
- 1/4 l jablčného džúsu
- 1/2 bal. mletej škorice
- 2 balíčky Želírovacieho cukru 3:1
- lyžička kyseliny citrónovej
- 2 lyžice rumu
- 2 balíčky badiánových hviezdičiek (celých)
Príprava:
- Pripravíme si ovocie – jablká olúpeme a nahrubo nastrúhame, dužinu tekvice nakrájame na drobné kocky. Kúsky tekvice i nastrúhané jablká dáme do hrnca, zalejeme džúsom a poprášime škoricou. Necháme na miernom ohni za občasného miešania (!) dusiť pod pokrievkou, kým hmota nezmäkne – niekoľkokrát ovocie premiešame ručnou metlou, aby sa hmota viac rozpadla.
- Odstavíme z platne a dobre vmiešame rum a želírovací cukor 3:1. Potom vrátime džem na sporák, privedieme k varu a za stáleho miešania (!) varíme 3 minúty.
- Nalejeme do vopred pripravených fliaš – vymytých, s pevnými viečkami. K stene fliaš dáme špajľou badiánovú hviezdičku a fľaše uzavrieme. Necháme vychladnúť.
TIP: Aby sa džem dlhšie nekazil, je dobré viečka a uzávery fliaš utrieť čistou handričkou namočenou v rume.
FOTO: droetker
—————