16.08.2014 12:17
Slivková dobrota so škoricou
Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie
Slivkový džem môžeme pripraviť takisto z čerstvých slív alebo mrazených sliviek.
Ingrediencie:
1 kg sliviek očistených, odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky
- 100 g sušených sliviek nakrájaných na malé kúsky
- ½ balíčka kyseliny citrónovej
- 1 balíček Gelfixu Extra 2:1
- 500 g cukru
- 1 balíček škoricového cukru
Príprava:
- Do veľkého hrnca vložíme čerstvé aj sušené slivky a pridáme kyselinu citrónovú. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 lyžice cukru a pridáme do ovocia. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
- Pridáme zvyšok cukru, škoricový cukor a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej.
- Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
FOTO: droetker
—————