31.05.2014 13:19
Ryžový nákyp
Varenie – Recepty - Múčniky a dezerty
Ryžový nákyp je vhodným pohostením aj ne detskú oslavu.
Ingrediencie:
250 g ryže
- 40 g masla
- 60 g práškového cukru
- 20 g masla
- 20 g strúhanky
- 200 ml mlieka
- 2 vajcia
- vanilkový cukor
- postrúhaná citrónová kôra
- 200 ml ovocnej šťavy
- soľ
Príprava:
Umytú ryžu zalejeme vodou, pridáme maslo i soľ, trochu povaríme a potom dáme udusiť do vyhriatej rúry. Hotovú ryžu ešte horúcu zalejeme mliekom a premiešame. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru a pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru a tuhý sneh ušľahaný z bielkov a z druhej polovice cukru. Všetko zmiešame s ryžou, ktorú sme medzitým nechali vychladnúť. Zmes dáme do vymastenej a strúhankou vysypanej nákypovej nádoby a upečieme. Nákyp podávame poliaty ovocnou šťavou alebo sirupom.
TIP: Do nákypovej zmesi môžeme pred pečením zamiešať aj hrozienka alebo kompótové ovocie.
—————