Paprika nás prekvapí
Varenie – Potraviny
Obľúbená, dnes už celoročná súčasť šalátov alebo zdravých raňajok a olovrantov – paprika je pre zdravie skutočným prínosom.
Pôvod:
Paprika pochádza z juhoamerickej zeleninovej odrody, tamojší Indiáni ju využívali na dochucovanie pokrmov už tisícročia. Do Európy ju v 16. storočí priviezol Kolumbus, ktorý ju považoval len za koreninu. Neskôr sa podarilo vypestovať aj neštipľavé sorty s väčšími plodmi. Paprika je citlivá na chlad, potrebuje preto teplejšie podmienky. Darí sa jej v krajinách Stredozemného mora a na Balkáne, ale pestovanie papriky hlavne vo fóliovníkoch a skleníkoch sa udomácnilo aj u nás. Medzi známych pestovateľov patrí aj Holandsko. Táto zelenina má viaceré druhy rôzne sfarbené. Najvýraznejšiu chuť má zelená paprika, hoci v skutočnosti ide o nedozreté žlté a červené druhy. Červená je trochu sladkastá, no chutné sú aj žlté a oranžové sorty.
Prínos pre zdravie:
Najlepšou voľbou z hľadiska zdravia je červená odroda s vysokým obsahom vitamínu C, ale aj vitamínov A a E, všetko významných antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred rakovinou, srdcovými chorobami, mozgovou príhodou a sivým zákalom. Sto gramov červenej papriky predstavuje dvojnásobné množstvo odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Dôležitá je aj prítomnosť kyseliny listovej, vlákniny, draslíka i ďalších minerálnych látok. Betakarotén a luteín bráni zase poškodeniu očí v neskoršom veku, najmä degenerácii makuly čiže vzniku chorobnej škvrny na sietnici, ktorá môže viesť až k strate zraku. Pravidelnou konzumáciou papriky si zlepšujeme videnie v tme a dokonca aj kvalitu pleti. Kto dáva vo svojom jedálničku paprike priestor často, podporuje činnosť čriev, zlepšuje stav tráviaceho systému a tým zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Pálivé sorty majú priaznivý účinok na srdcovo cievny systém a sú dobrou prevenciou proti artérioskleróze. Štipľavosť, ktorú nie každý znesie, spôsobuje kapsaicín, ktoré obsahujú najmä semená a vnútorné deliace steny papriky. Táto látka sa využíva aj na ošetrovanie reumatických ochorení ako súčasť špeciálnych náplastí.
Skladovanie:
Pri kúpe volíme len zrelé, lesklé, pekne sfarbené plody, ktoré skladujeme na chladnom a vzdušnom mieste najviac 3 dni, v chladničke však vydrží až 2 týždne. Papriku krájame až pred konzumáciou, inak zvädne a potom nie je už tak chrumkavá.
Využitie v kuchyni:
Čerstvá sa používa prípravu šalátov, ale môžeme ju aj plniť syrovými či bryndzovými nátierkami. Výborne chutí aj ako tepelne spracovaná. Či už opekaná v štýle bulharskej kuchyne alebo dusená v kombinácii s rajčiakmi, cibuľou, prípadne inou sezónnou zeleninou na spôsob leča. A Stredomorie obohatilo svet o zmes opekanej zeleniny, o tzv. ratatouille, čo je kombinácia papriky, paradajok, baklažánu, cukiny a cesnaku. V našich podmienkach patrí k tradičným jedlám paprika plnená zmesou mletého mäsa a ryže v paradajkovej omáčke. Pre koho je paprika ťažšie stráviteľná, môže si ju nad ohňom trochu opiecť a šupku potom ľahko stiahnuť.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————