Med v kuchyni
Varenie – Rady do kuchyne
Med vnímame ako zdravú prírodnú tekutinu, ktorou si radi sladíme čaj či kávu i dochucujeme maslový chlieb. Týmto však jeho účinkovanie v kuchyni nekončí, pretože med má omnoho širšie možnosti a vyššie ambície. Uplatňuje sa aj pri varení a pečení.
Každý asi spája med s notoricky známymi pochúťkami, ako sú medovníčky, medovina alebo turecký med. No môžeme ním vylepšiť aj receptúry klasických jedál.
- S medom výborne chutí kuracie mäso, ponúkajú sa napríklad opečené kuracie stehná alebo krídelka namočené v medovej omáčke či pečené kurča s medom a s jablkami. Výborne chutí aj v kombinácii s jahňacinou, králikom a rybami, najviac k pstruhovi a k lososovi.
- Kto má rád zeleninu a strukoviny, môže si pripraviť cuketu i baklažán na mede, pečenú tekvicu alebo dusená fazuľu, sóju či špenát s medom.
- Med dokonale nahradí cukor pri príprave dusenej červenej kapusty, paradajkovej polievky a sladkokyslých omáčok k mäsu či k cestovinám.
- Z medu a mletých orieškov v rovnakom pomere sa dá pripraviť sladkú nátierku. Túto zdravú potravinu si môžeme vyšľahať spolu s maslom a zmesou natretou na krajcoch tmavého chlebíka si zabezpečiť chutné raňajky plné vitamínov. Také predstavuje aj müsli z ovsených vločiek, orechov, hrozienok a, samozrejme, medu.
Veľmi chutné s medom sú aj dressingy na šalát alebo omáčky, v ktorých marinujeme mäso a ryby pre grilovaním.
- Med je tradične výbornou ingredienciou pri príprave sladkostí. Jeho prítomnosť pomáha udržať medovníkové cesto dlhšie čerstvé. Preto má zmysel pridať pár lyžíc medu aj do cesta na domáci chlieb. Okrem obľúbených vianočných medovníčkov dodáva med typickú chuť viacerým obľúbeným múčnikom. Patria k nim medové rezy marlenka, perník v rôznych podobách i nepečené rumové guľky, ale obsahujú ich aj mnohé receptúry na torty, záviny a rezy s plnkou medovej príchute.
- Med sa dobre kombinuje aj s ovocím pri dochucovaní dezertov, v ktorých figuruje broskyňa, banán, jahoda, pomaranč či jablko. A vylepší aj chuť nálevu pri zaváraní sliviek a hrušiek.
- A med sa uplatní aj pri príprave nápojov a kokteilov. Obzvlášť chutí v kávovom punči a v ovocných likéroch či v bowle. S medom je slivovica lahodnejšia, pivo originálnejšie a hriatô jemnejšie.
Dobrá rada
Zahrievaním med stráca cenné zložky, preto by sa mal pridávať až do hotových pokrmov a nemal by byť súčasťou tepelného procesu s ostatnými potravinami. Potom už neprofitujeme zo vzácnych látok, ktoré med obsahuje, ale len z jedinečnej medovej chute. Z tohto dôvodu neskúšajme zahrievať skryštalizovaný med priamo alebo ho roztápať v mikrovlnnej rúre. Ak ho chceme vrátiť do tekutého stavu, urobíme tak vo vodnom kúpeli s teplotou okolo 40 °C.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com
—————