04.10.2017 14:17

Makový závin so slivkami

Varenie – Recepty - Múčniky a dezerty

 

Ideálny jesenný múčnik - závin z kysnutého cesta s makom a so slivkami.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 350 g polohrubej múky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • štipka soli
  • 2 zarovnané lyžice cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 100 g rozpusteného vychladnutého masla
  • 125 ml vlažného mlieka
  • 1 žĺtok
Na náplň:
  • 200 g sliviek (mrazených alebo kompótovaných)
  • 70 g cukru
  • 2 zarovnané lyžice strúhanky
  • 200 g hotovej makovej náplne

 

Na potretie:
  • 1 vajce

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo, mlieko a žĺtok a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme  asi 30 minút na teplom mieste kysnúť.
  2. Na prípravu náplne zmiešame slivky s cukrom.
  3. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 40 cm. Plát posypeme strúhankou, nanesieme slivky a potrieme makovou náplňou. Kratšie kraje plátu prehneme dovnútra asi o 2 cm, aby nám nevyliezla náplň a plát zrolujeme od dlhšieho kraja. Závin prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte asi 10 minút kysnúť. Povrch závinu potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 35 minút.
  4. Závin necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme pocukrovať.


TIP: Pred pečením môžeme závin posypať nasekanými orechmi.
 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada