04.10.2017 14:17
Makový závin so slivkami
Varenie – Recepty - Múčniky a dezerty
Ideálny jesenný múčnik - závin z kysnutého cesta s makom a so slivkami.
Ingrediencie:
Na cesto:
350 g polohrubej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- štipka soli
- 2 zarovnané lyžice cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 100 g rozpusteného vychladnutého masla
- 125 ml vlažného mlieka
- 1 žĺtok
Na náplň:
- 200 g sliviek (mrazených alebo kompótovaných)
- 70 g cukru
- 2 zarovnané lyžice strúhanky
- 200 g hotovej makovej náplne
Na potretie:
- 1 vajce
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo, mlieko a žĺtok a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 30 minút na teplom mieste kysnúť.
- Na prípravu náplne zmiešame slivky s cukrom.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 40 cm. Plát posypeme strúhankou, nanesieme slivky a potrieme makovou náplňou. Kratšie kraje plátu prehneme dovnútra asi o 2 cm, aby nám nevyliezla náplň a plát zrolujeme od dlhšieho kraja. Závin prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte asi 10 minút kysnúť. Povrch závinu potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 35 minút.
- Závin necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme pocukrovať.
TIP: Pred pečením môžeme závin posypať nasekanými orechmi.
FOTO: droetker
—————