11.09.2015 06:26
Makovo-hrušková pochúťka
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Koláč s hruškami z cesta plného maku.
Ingrediencie:
Na mrveničkové cesto:
400 g hladkej múky
- 2 zarovnané lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 125 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 2 vajcia
- 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na makovú náplň:
- 800 g hrušiek
- 500 g hotovej makovej náplne
- 150 ml mlieka
Na tvarohovú náplň:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 750 g polotučného tvarohu
- 80 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 3 vajcia
Príprava:
- Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme vajcia a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme mrveničku. Na dno vymasteného plechu nanesieme 2/3 mrveničkového cesta a pritlačíme. Zvyšok mrveničky zmiešame s 2 PL hotovej makovej náplne a odložíme bokom. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a predpečieme, postačí 12 minút.
- Hrušky olúpeme, nakrájame na štvrtiny a odstránime jadrovníky.
- Makovú náplň s mliekom vymiešame vareškou dohladka.
- Na prípravu tvarohovej náplne vyšľaháme smotanu elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise metličkou vymiešame tvaroh s cukrom, vanilkovým cukrom, kôrou a vajcami dohladka. Opatrne vmiešame šľahačku. Do makovej náplne vmiešame 1/3 tvarohovej náplne.
- Hrušky naukladáme na povrch predpečeného cesta a do medzier nanesieme makovú náplň. Zvyšok tvarohovej náplne opatrne rozotrieme na povrch a posypeme makovou mrveničkou. Vložíme do rúry a pečieme 55 minút pri teplote 180 °C.
- Koláč necháme vychladnúť a potom nakrájame.
FOTO: droetker
—————